Previous Entry Share Next Entry
Вопрос медикам и людям сведущим.
d_clarence
Неоднократно встречал в документах требования выделить выздоравливающим от сыпного тифа с легочными осложнениями бутылку шампанского для скорейшего выздоровления. Исключительно при таком диагнозе.
Это какая-то фишка медицины 20-х годов? В чем смысл?
Понятно, что выдавали не повсеместно, а только випам.
В 1921-22 гг. шампанское нереальный дефицит, в продаже даже у спекулянтов нет. Достать можно только в спецхранах по специальному распоряжению лица рангом не ниже председателя губисполкома. Заморочка жуткая, с кучей бумажной волокиты.

  • 1

Я слышал что пузыри шампанского хорошо влияют на микрофлору бронхов.


Не знал. Почему же сейчас при кашле шампанское не прописывают? )

Медицина вроде как вперед шагнула. Тогда ведь еще даже антибиотиков не было.


Антибиотики + алкоголь = печень уходит, иногда совсем

(мне известен случай, как два друга отметили вылеченный туберкулез. Через двое суток оба мертвы)

А шампанское вообще, кажется, у врачей считалось чудозельем (ср. Зильбер, "Операция РУДА")

Каким образом они туда попадут?

"Смертность уменьшилась, болезнь протекала легче и скорее, когда доктора занялись поддержкою питания и купаниями в 27° ваннах. По их мнению, специфических средств против тифа и в особенности сыпного в настоящее время не существует; но в виду того, что лихорадка и упадок сил сами по себе могут причинить смерть, следует заблаговременно начать употребление алкоголя в больших дозах и в разных видах (коньяк, вино, шампанское)"
Л.М. Чичагов "Медицинские беседы" 1891

Ого! Помирать так с музыкой? ))

Вас на английском языке подробный ответ устроит? Или вам вкратце пояснить?

Можно и на английском, как удобнее

Давным-давно акоголем глушили приступы тифозной лихорадки (и пытались их предотвратить\сделать менее выраженными) за неимением на тот момент разработанного лечения, страдания больных это несколько облегчало (но смертность увеличивало), также предпологалось что он оказывает определенное стимулирующие, а также жаропонижающие воздействие которое благотворно скажется на течении заболевания. А поскольку поить человека которого и так часто рвет крепким алкоголем сложновато, то выбирали то что больной мог более менее комфортно выпить(да и не пристало почтенного аристократа поить дрянным виски). После многочисленных дискуссий во врачебной среде от этой практики отказались. Но не везде и не сразу.


Nothnagel, Cerl Wilhelm Hermann. Nothnagel's Encyclopedia of Practical Medicine. 1902. Reprint. London

In speaking of the events and conditions that may call for especial therapeutic intervention in the course of typhus fever I may mention particularly weakness of the circulation, cardiac and vasomotor palsy, and collapse in general.

In a disease which is relatively so short in duration and so severe in its symptoms, where the crisis may bo expected at a definite period, the patient's life may depend on beginning a rational treatment to combat impending collapse at the proper moment, and gradually increasing its force. Everything may depend on keeping the patient alive until the fifteenth or seventeenth day, when the crisis and a spontaneous change for the better may be expected.

Although stimulating remedies should be strictly withheld in any uncomplicated case, they should be employed unhesitatingly to their fullest extent at the first sign of impending fiiilure of the circulation. Among stimulating remedies the first place is accorded to alcoholic beverages, although their manner of action may not be quite fully understood. At the first sign of weakness, old Rhine wine, Bordeaux, or Burgundy, according to the individual's circumstances, should be given if more active stimulants are required, port, heavy Hungarian wines, sherry, or champagne.

Patients of the poorer classes may be given brandy, either with or without water.


If cyanosis is present, and the extremities are cold and the tcsmperature is subnormal or the patient is in collapse, grog, mulled wine, or cognac in strong black coifee or tea may be used with advantage.

I particularly recommend the use of alcohol in the form of tlie well known Stokes' mixture, on account of the ease with which the dose may be regulated, and because, being in the form of a medicine, it may be given without the patient's knowledge.



Practical Dietetics with Special Reference to Diet in Disease Hardcover – 1905
by Gilman Thompson

The question of how far alcohol serves the purpose of a food and a "force regulator" in typhoid fever is very important. The employment of it in excess as a routine treatment is greatly to be deplored. It is seldom required at all in the first fortnight. Later the heart is enervated and its muscular tissue is enfeebled. In all complications which threaten life, such as severe haemorrhage, sudden cardiac dilatation, hyperpyrexia (1070 F.), pneumonia, or uncontrollable diarrhoea, alcohol must be given without stint. When the complication is passed the dosage should be gradually reduced.

Patients above forty years of age usually require stimulation early.

It was formerly customary to prescribe whisky in typhoid fever at the rate of twenty or twenty-four ounces per diem, and in some chronic alcoholic patients large quantities of alcohol may be needed to prevent collapse. Sometimes delirium will disappear when excessive dosage of alcohol is discontinued, and I am inclined to prescribe very much less alcohol than formerly, especially for young and robust patients. Undoubtedly there are cases of greatly weakened circulation in which its use must be pushed rapidly, and in which it quiets restlessness, insomnia, and delirium better than opium or other narcotics, but it is not to be forgotten that there are other valuable cardiac stimulants. By giving small doses of digitalis or strophanthus, or the two in combination, by the use of caffeine, camphor, small doses of morphine, and other remedies in combination with alcohol, much less of the latter will be required, and there is far less danger of inducing the alcohol habit. Strong whisky often intensifies the stomach catarrh and interferes with the natural absorption of food.

One very noticeable feature of the Brand cold-bath treatment is that the patients do well with so little alcohol, many of them requiring none at all in the intervals between the baths.

The kind of alcoholic stimulant prescribed must depend upon the circumstances of the case. Brandy and whisky possess the advantage that the dosage is more uniform and the bulk is not great. It is a matter of routine hospital practice, founded largely on economical reasons, to give whisky or brandy as the only form of alcoholic stimulation, but in private practice, especially among women, liquors may be distasteful, and equally good results can be obtained by ordering some good strong wine which is more agreeable to the taste, such as one of the Hungarian wines, Malaga, port, sherry, claret, etc. In Germany patients are often allowed beer, but this beverage is open to the same objection as the effervescent drinks, for there is more or less gastric catarrh usually present. It is not much prescribed in this country. It serves better during convalescence than while the fever is present. Brandy in milk or soda or Seltzer water is best for diarrhoea, and dry champagne is good if there is vomiting. As the latter is used in small doses - an ounce or less at a time - it is economical to place a patent cork with a faucet in the bottle, so that a little may be drawn at a time without losing all the effervescence.

In any case in which alcohol is given the best guides for the proper quantity are found, as in pneumonia, in the breath, delirium, tongue, and pulse. If the breath has no odour of alcohol an hour or two after the dose has been taken, if delirium has subsided, if the tongue becomes more moist, and the pulse becomes more full and slow, the alcohol is doing good.

During convalescence a little alcohol - two ounces of whisky or four or five of Burgundy a day, for example - may be needed as a tonic, but should be given only with food.


Мне кстати интирестно кто просил в упомянутом вами случаи, иностранные врачи или местные советские посоветовали.

Вот и Чехову перед самой смертью немецкий доктор велел налить шампанского.

Кстати да. Хотя вроде он сам его попросил

почему-то вспомнилась аналогичная байка про водку и радиоактивное облучение.

Тут не байка- врачи действительно прописывали шампанское

  • 1
?

Log in

No account? Create an account